Trecut si prezent
Trecut si prezent
– istoricul scolii –
Şcoala nr. 5, numită „Cuza Vodă” după numele primului Domn al României Unite, Alexandru Ioan Cuza, avea propriul său sigiliu încă din 1865 când era un institut de învăţământ numai pentru băieţi. În 1870 se înfiinţează şi şcoala de fete care a funcţionat numai cu 2 clase şi doua institutoare până în 1889 când a fost preluată de Stat, adăugându-se celor 20 de şcoli existente până în acel moment. În timp, şcoala de băieţi şi cea de fete s-au unit, funcţionând într-un local pe strada Morilor.
De-a lungul anilor, această instituţie de învăţământ a fost mutată în diverse locaţii, ultima fiind cea dată în folosinţă la 1 septembrie 1968, în Micro 17, strada Gorunului nr.6, reunind astfel, nu numai copiii care păşeau pentru prima oară într-o sală de clasă, ci şi pe cei care fuseseră nevoiţi să străbată mari distanţe din dorinţa de a se „lumina”. Primul director, domnul Liviu Burtea, încă ne povesteşte despre emoțiile profesorilor și elevilor la acel început de an școlar.
Au fost ani frumoşi, cu multe bucurii şi realizări, până la marea încercare din perioada 1998 – 2001, când clădirea a început să se taseze şi a trebuit să fie renovată. Atunci am funcţionat în spaţiul oferit de şcolile din imediata noastră vecinătate cărora, pe această cale, le mulţumim din nou.
Dar, oricare şi oricâte vor fi fost încercările, ne-am păstrat identitatea şi numele, urmând îndemnul lui Spiru Haret „Cutează şi vei putea! Luminează-te şi vei fi!”. Împreună cu comunitatea din care facem parte, ne străduim să-i învăţăm pe elevii noştri să devină buni cetăţeni europeni, membri cu drepturi depline ai societăţii secolului al XXI-lea.